Cum ingrijim covorul?

Majoritatea producatorilor de covoare recomanda curatarea cu abur a acestora sau cu sisteme care folosesc apa la temperatura ridicata. In ceea ce priveste produsele de curatare, acestea trebuie sa fie adecvate tipului de fibra din care este facut covorul. Fibrele sintetice sunt cele mai practice, putand fi curatate cu usurinta. Pentru fibrele naturale, indiferent ca este vorba de in, iuta, lana sau matase, trebuie folosit sapun sau sampon special pentru covoare, care sa nu contina chimicale ce pot ataca fibrele.
Ia in calcul cateva sfaturi daca alegi sa cureti covoarele acasa:
- Curatarea profunda a covoarelor trebuie facuta inainte ca acestea sa ajunga foarte murdare, pentru ca altfel va fi foarte dificila. Frecventa cu care este necesar sa faci asta depinde de traficul din casa (ia si animalele de companie in calcul), dar si de tipul covoarelor. Cele groase, din fibre naturale, trebuie curatate mai des, mochetele si covoarele sintetice mai rar, tocmai pentru ca intretinerea lor periodica este eficienta.
- Aspira foarte bine covorul si inainte, si dupa curatare: inainte de curatare, trebuie aspirat pentru a indeparta cat mai mult din impuritati, iar dupa curatarea cu apa, abur sau diferite solutii, pentru a colecta restul impuritatilor scoase prin curatare si pentru a ridica firele de tesatura.
- Pentru pete rezistente, exista solutii in functie de tipul petelor si de vechimea acestora. Poti utiliza solutii de curatare a covoarelor din comert, pe baza de spuma, sau solventi ori solutii pe care oricum le ai in casa. Curata locul unde este o pata, dar si in jurul acesteia, pentru a nu lasa un „ochi luminos” pe covor, la fel de vizibil ca pata.
- Foloseste mereu o carpa sau un burete si nu turna niciodata solutia de curatat covoare direct pe pata.
- Detergentul de vase este foarte bun si pentru covoare. Amesteca o lingurita de lichid de spalat vasele cu o ceasca de apa fierbinte. Foloseste imediat solutia pentru pete de mancare si grasime. Utilizeaza un burete inmulat in solutie, freaca bine pata si apoi sterge locul prin tamponare si/sau aspirare.
- Foloseste un ulei solvent sau o solutie de curatare a ojei de pe unghii, care sa nu contina acetona. Este foarte buna pentru petele de vopsea, ulei sau pentru cele de grasimi rezistente si vechi.
- Amesteca o cana de otet alb cu doua cani de apa si pulverizeaza pe covor. Lasa sa actioneze cel putin o ora, apoi aspira. Apa se evapora, iar prin aspirare, se inlatura toate impuritatile. Operatiunea se face pe covorul foarte bine aspirat inainte. Solutia da intensitate culorilor din covor si un aspect curat.
- Pentru un covor murdar, combina o parte detergent de vase si trei parti apa. Pune solutia intr-un pulverizator cu sistem de spumare. Pulverizeaza spuma formata pe covor intr-un strat cat mai uniform si las-o sa actioneze cateva ore. Aspira covorul din nou (trebuie aspirat foarte bine si inainte). Repeta operatiunea, daca este nevoie. Covorul va prinde viata si se va curata spectaculos. Pentru covoare foarte murdare, adauga o lingura de pudra de amoniac in solutie.
- Unele covoare, chiar daca nu sunt foarte murdare, miros urat. Scapi de acest miros cu bicarbonat. Presara pudra de bicarbonat pe covor, cat mai uniform. Las-o sa actioneze 30-60 de minute, apoi aspira bine covorul.

